Zlati hrib

Pravljice in povedke iz Tunjic in okolice


France Stele gimnazijec

Knjiga Zlati hrib: Pravljice in povedke iz Tunjic in okolice je nastala ob štirideseti obletnici smrti dr. Franceta Steleta, častnega občana Občine Kamnik. Namenjena je ohranjanju naše nesnovne kulturne dediščine. Pravljice in povedke so del naše identitete in kolektivnega spomina, saj so nekateri motivi živi še danes. Knjiga prinaša do sedaj še neobjavljene ali pa le v strokovnih publikacijah objavljene pravljice in povedke, ki so jih še kot gimnazijcu Francetu Steletu pripovedovali njegovi bližnji: stari oče, oče, bratje in nekateri drugi sorodniki. Zato je objava pomembno odkritje. Teksti nas s svojo, pogosto tudi grobo, obliko zapisa spominjajo na pristne pravljice, ki sta jih zbrala brata Grimm, preden sta jih zavoljo kritik javnosti in sprejemljivosti polepšala in nekoliko spremenila. Zbrani in objavljeni teksti nam tako nazorno razodevajo tudi razvoj pravljice, ki včasih ni bila prvenstveno namenjena otrokom, pač pa odraslim. Pravljica je postopoma prevzemala pedagoško in vzgojno vlogo, zato so bili pri drugih avtorjih izpuščeni mnogi motivi, neprimerni za otroke. V knjigi Zlati hrib pa ni nič odvzetega in nič dodanega, zato je tudi dragocen dokument razvojne faze pravljic in odsev nekdanjega sveta, ko preživetje ni bilo samoumevno.

Zlati hrib je knjiga, namenjena predvsem odraslim, čeprav nosi podnaslov Pravljice in povedke iz Tunjic in okolice, ki jih je mladi France zapisal med leti 1900 in 1909. Nekaj jih je objavil leta 1937 in 1964, nekaj pa jih je do danes čakalo kot skriti zaklad v njegovem rokopisnem notesu, ki ga hranijo v knjižnici Umetnostnozgodovinskega inštituta na SAZU-ju, in so prvič objavljene v tej knjigi. Ustvarjalci knjige so zbrali 87 besedil.

Pri nastajanju knjige so sodelovali: z uvodom in urejanjem Marija Stanonik, s spremno besedo, redaktorskim in uredniškim delom Ivanka Učakar in Breda Podbrežnik Vukmir, slovar in opombe je napisala Barbara Klanšek, Matej Stele pa je predstavil rodbino Stele. Ilustracije so delo akademske slikarke Andreje Peklar, DC Studio iz Kamnika (Marjan Kocjan) je zaslužen za lepo oblikovano knjigo, ki skupaj z ilustracijami poudarja duha pravljic. Lektorirala je Marjeta Humar.

Knjigo je izdala Matična knjižnica Kamnik, slovesno pa so jo javnosti predstavili julija 2013 na priložnostni spominski prireditvi v Steletovih rodnih Tunjicah (za več o tem kliknite TUKAJ)

(kliknite sliko za povečavo)

Vir podatkov: Matična knjižnica Kamnik (2013)

Na tem spletišču je v poljudni besedi in s številnimi fotografijami predstavljeno življenje in delovanje častnih občanov občine Kamnik
s poudarkom na njihovem prispevku našemu mestu in občini ter na dejavnostih, ki jih povezujejo s Kamnikom.
Ljubiteljsko spletno stran častnih občanov ureja Branko Novak © 2008 - - kopiranje prispevkov je dovoljeno z navedbo vira