Prof. Samo Vremšak - glasbenik in pedagog  


Samo Vremšak se je rodil 29. maja 1930 v Kamniku, kjer je do svoje smrti, 7. oktobra 2004, stalno živel in deloval. Tu se je z očetovo pomočjo že v ranih otroških letih seznanil z zborovodstvom, orglanjem in petjem in tako že na samem začetku večplastno zastavil svoje glasbeno delovanje. Prvim domačim naukom je v tej smeri sledil privatni študij klavirja pri prof. Marjanu Lipovšku. Osnovno šolo in nižjo gimnazijo je končal v rodnem Kamniku. Po maturi na takratnem ljubljanskem Ekonomskem tehnikumu (današnji srednji ekonomski šoli v Ljubljani) je leta 1951 končal teorijo, leta 1955 pa solopetje na ljubljanski srednji glasbeni šoli.

Leta 1956 je z najvišjo oceno diplomiral iz kompozicije (izvedba I. stavka Simfonije za veliki orkester) na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu akademika in profesorja Marjana Kozine. Leta 1960 je diplomiral še iz solopetja v razredu Ada Dariana. Istega leta je bil sprejet v članstvo Društva slovenskih skladateljev, ki periodično objavlja njegova dela. V glasbi je pričel delovati kot učitelj v Ljubljani na Srednji glasbeni in baletni šoli (1957-1963), kjer je poučeval harmonijo, partiturno igro, klavir kot stranski predmet, korepeticije, osnove vokalne tehnike in dekliški zbor. Maja 1959 je na Akademiji za glasbo opravil strokovni izpit za naziv profesorja srednje šole (harmonija, kontrapunkt), kjer je bil honorarni predavatelj. V letih 1963-1965 je bil v svobodnem poklicu, nato je deloval kot glasbeni učitelj na osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku (1965-1973), bil nato v letih 1973-1975 glasbeni svetovalec pri Zvezi kulturno-posvetnih organizacij Slovenije in potem zborovodja v Slovenski filharmoniji (1975-1978).

Od 1978 do leta 1995 je bil profesor za glasbenoteoretične predmete na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je bil od leta 1988 redni profesor. Od leta 1995 je živel v pokoju in honorarno predaval na Akademiji za glasbo na I. oddelku - na oddelku za kompozicijo in glasbeno teorijo.

dirigent

Vremšakovo glasbeno delo je bilo ves ta čas večtirno. Enakovredno se je odvijalo na produktivnem (kompozicijskem) in reproduktivnem (pevskem, dirigentskem/zborovodskem ter pedagoškem) glasbenem področju (kliknite za več podatkov...)

Priznanja

Samo Vremšak je za svoje glasbeno delo prejel številne nagrade in priznanja. Za izredne ustvarjalne, poustvarjalne dosežke na področju glasbenih dejavnosti je prejel Gallusovo plaketo.

Za zaokrožen vokalni opus je leta 2002 prejel najvišjo skladateljsko nagrado - Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev. Vse Vremšakove skladbe zavzemajo v slovenski glasbi pomembno mesto, predvsem z vokalnimi skladbami pa je prepričljivo posegel v njen vrh. Ob podelitvi nagrade so v obrazložitvi skladatelji zapisali, da zna Vremšak skladbam vdihniti čisto glasbeno misel, ki je komunikativna, neposredna in poslušalcu razumljiva, glasbenikom pa ponuja veselje in užitek ob izvajanju.

Za sam Kamnik pa je najpomembneje njegovo vodenje Prvega slovenskega pevskega društva Lira, katerega član je od leta 1948 ter celih 31 let zborovodja. Zbor Lira je popeljal na številna tekmovanja in gostovanje po celi Evropi, osvajal najvišja priznanja doma in v tujini.
Med njegovimi deli se nahaja številna dela kot so: orkestrska dela, koncertna dela, vokalno instrumentalna dela, solistična dela, komorna dela, otroški zbor, ženski zbor, moški zbor, mešani zbori, priredbe narodnih, priredbe znanih napevov Slomškovih pesmi, uglasbitve, orgelska dela. Za te zasluge, ki so trajnega pomena za promocijo občine in mesta Kamnik v nacionalnem in evropskem smislu, je leta 2004 prejel naziv častnega občana občine Kamnik.

Od leta 2006 se dvorana Glasbene šole Kamnik, v kateri se odvijajo koncerti, imenuje Vremšakova dvorana.

Samo Vremšak
častni občan - župan Smolnikar mu čestita ob imenovanju in mu izroča listino častnega občana
Na tem spletišču je v poljudni besedi in s številnimi fotografijami predstavljeno življenje in delovanje častnih občanov občine Kamnik
s poudarkom na njihovem prispevku našemu mestu in občini ter na dejavnostih, ki jih povezujejo s Kamnikom.
Ljubiteljsko spletno stran častnih občanov ureja Branko Novak © 2008 - - kopiranje prispevkov je dovoljeno z navedbo vira