Aleksander Doplihar, doktor medicine, zdravnik - prostovoljec

Aleksander DopliharAleksandar Doplihar je zdravnik, specialist medicine dela, prometa in športa, dodatno je usposobljen iz preventivne pediatrije in ginekologije, ter prostovoljec.

Rodil se je 21. junija 1930 v vasici Marija Bistrica v hrvaškem Zagorju. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Celju, diplomiral pa na Medicinski fakulteti v Zagrebu. Kot zdravnik splošne medicine se je najprej zaposlil v Zdravstvenem domu v Celju. Nato je bil do leta 1968 vodja obratne ambulante železarne v Štorah. Dve leti je delal na Republiškem zavodu za varstvo pri delu v Ljubljani. Leta 1970 pa ga je pot pripeljala najprej v Domžale in nato v Kamnik, kjer je ustanovil Dispanzer za medicino dela. V začetku sedemdesetih let je sodeloval tudi pri ustanovitvi Društva diabetikov Kamnik in se vključil v boj proti alkoholizmu kot terapevt v Klubu zdravljenih alkoholikov.

Delo je nadaljeval kot vodja TOZD Zdravstveno varstvo Kamnik, Združenega zdravstvenega doma Domžale. Leta 1984 je postal generalni direktor Združenega Zdravstvenega doma Domžale, Kamnik, Litija in to delo opravljali do upokojitve leta 1991. V času njegovega vodenja TOZD je bila ustanovljena Zdravstvena postaja v Lazah v Tuhinju in v Komendi ter več obratnih ambulant za posamezna podjetja, kot so na primer Utok, Svilanit, Eta in Graditelj. Aleksandar Doplihar je poleg tega postavil temeljni kamen za izgradnjo novega zdravstvenega doma v Kamniku.

Aleksandar Doplihar je bil 40 let, to je od leta 1962 do 2002, dejaven kot predavatelj prve pomoči in s kamniškimi ekipami je osvajal prva mesta na regionalni in državni ravni. Od leta 1991 do 1994 je bil gospodar Slovenskega zdravniškega društva, leta 1993 pa je postal častni član Slovenskega zdravniškega društva.

Po upokojitvi oziroma zaključku formalne zaposlitve je Aleksandar Doplihar leta 2002 prevzel vodenje Ambulante s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja v Ljubljani (Pro Bono), kjer skupaj s 40 zdravniki in drugim osebjem po najboljših močeh brezplačno pomaga osebam v hudih socialnih stiskah. V ambulanti vsako leto poskrbijo za več kot tisoč oseb, med katerimi je približno 850 rednih pacientov. Za delo v okviru ambulante je leta 2003 skupaj s celotnim kolektivom ambulante prejel priznanje revije Naša žena Zlati golobček – ljudje odprtih rok.


V ambulanti za brezdomce
(kliknite sliko za povečavo)

Poleg vsega od leta 2005 sodeluje pri Društvu upokojencev Kamnik, kjer enkrat mesečno izvaja zdravstveno svetovanje ob akcijah merjenja krvnega tlaka, holesterola in krvnega sladkorja. Od leta 2006 je član Lokalne akcijske skupine, namenjene predvsem boju proti nedovoljenim drogam. Aktiven pa je tudi pri zbiranju zdravil, oblačil, obutve, toaletnih potrebščin, igrač in drugega za ambulanto v Ljubljani, pri čemer mu pomagajo tudi v Svetu KS Perovo.

Aleksandar Doplihar je dal izjemen prispevek občini Kamnik in državi na področju humanitarnih dejavnosti in ustreznih usmeritev zdravstvenega sistema. V tem okviru si namreč prizadeva proti privatizaciji in komercializaciji zdravstva kot član Kolegija Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva in upravnega odbora istoimenskega društva.

Med drugim je bil imenovan za Naj prostovoljca, za življenjsko delo na področju organiziranega prostovoljstva in aktivnosti na področju varovanja zdravja ter preprečevanja odvisnosti pa je 18. januarja 2011 prejel Zlatnik Slovenske filantropije. V letu 2009 pa je za svoj izredni življenjski prispevek na področju zdravstvenega varstva v Občini Kamnik in Republiki Sloveniji prejel zlato priznanje Občine Kamnik. V letu 2011, ob evropskem letu prostovoljstva, mu je med 12 prostovoljci Državni svet podelil priznanje »Prostovoljec leta«, konec leta 2011 pa so ga poslušalci Vala 202 izbrali tudi za »Ime leta na Valu 202«.

Aleksandar Doplihar opravlja delo, kot si ga je predstavljal kot otrok: pomagati ljudem v stiski, po vseh svojih močeh, kot mu je to zaukazal Hipokrat. Njegova pot je prežeta s tenkočutnostjo do sočloveka, bogata in vsestranska, zato v slovenskem prostoru pušča vidno sled. Njegova največja dota pa je, da želi svoj čut za prostovoljstvo prenesti tudi na mlade, da bodo prepoznali stiske drugih in pomagali.

Viri: uradna obrazložitev podelitve ćastnega občanstva občine Kamnik (www.kamnik.si), fotografije: Perovski list 2010

Priznanje Slovenskega zdravniškega društva in Slovenec leta 2013

V decembru 2013 je Aleksander Doplihar, dr. med., prejel posebno zahvalo Slovenskega zdravniškega društva za življensko delo na področju prostovoljstva, ker po svojih močeh in v skladu z etičnimi načeli zdravniškega poklica pomaga ljudem v stiski. S svojim delom in občutljivostjo do sočloveka je vzgled drugim zdravnicam in zdravnikom.

V januarju 2014 so bralci Nedeljskega dnevnika Aleksandra Dopliharja izbrali za Slovenca leta 2013.

Državno odlikovanje Red za zasluge

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 2. septembra 2015 odlikoval dr. Aleksandra Dopliharja z Redom za zasluge za izjemen prispevek k vzpostavitvi in delovanju ambulant Pro Bono, ki skrbijo za ljudi zunaj sistema zdravstvenega zavarovanja.

Predsednik Republike mu izroča Red za zasluge

Foto: Daniel Novakovič - povzeto iz spletišča Urada Predsednika Republike Slovenije (http://www.up-rs.si/)

Na tem spletišču je v poljudni besedi in s številnimi fotografijami predstavljeno življenje in delovanje častnih občanov občine Kamnik
s poudarkom na njihovem prispevku našemu mestu in občini ter na dejavnostih, ki jih povezujejo s Kamnikom.
Ljubiteljsko spletno stran častnih občanov ureja Branko Novak © 2008 - - kopiranje prispevkov je dovoljeno z navedbo vira