Sadnikarjev muzej v Kamniku danes - v besedi in sliki (zapisano 2011)

Še preden vstopimo v Sadnikarjevo hišo na Šutni 33, se že srečamo s prvimi starimi umetno kovaškimi izdelki, obešenimi na dvoriščni strani na fasadi današnje garaže.


(kliknite sliko in vstopite v galerijo slik)

Veža je že povsem muzejska. V njej je velika zbirka starega hladnega orožja, razstavljene so cerkvene skulpture, okovje in ključi - od romanskega stila do sodobnejših, viteška oprema (iz leta 1617). Tu so v Nürnbergu kupljena gotska Mati božja, baročni kip sv. Mihaela (1740), relief Poklon svetih Treh kraljev (iz 16. stoletja, Velikovec na Koroškem). Iz nekdanje Graščine Zalog pri Moravčah izvirajo baročna skrinja iz leta 1594 in dva lesena paža z grbom, iz nekdanje graščine na Križu pa meč za obglavljanje (iz 16. stoletja). Med še mnogimi drugimi eksponati omenimo samo še več kot 30.000 let star skelet jamskega medveda (Ursus peleus).

Poleg veže sta v pritličju zbirki namenjeni dve sobi. V obeh je veliko stilnega pohištva različno častitljive starosti, tako da lahko med drugim občudujemo več sto let stari kredenci - prva, z Lutrovima rožama na krilnih vratih, je iz 16. stoletja in iz podgorske cerkve, druga pa je 600 let stara kredenca iz Mekinjskega samostana,.

Vhodni portal v prvo sobo je, tako kot naprej v drugo, posebna umetnina.Vrata in podboji so obsežen spretno izrezljan romantično navdahnjen izdelek poklicnega rezbarja Lojzeta Kozjeka (v Kamnik je prišel 1920. leta). Na vratih so še citrice (izdelal jih je nek kmet iz Podgorja pri Kamniku) - viseče kroglice, ki ob nihanju udarjajo po napetih strunah, te pa prijetno zazvenijo.

V prvi sobi je velika zbirka raznobarvnih umetno brušenih kozarcev, 300 let stara kitajska vaza iz napokanega porcelana, zanimivo zgodnjebaročno pohištvo kot je omarica za steklene predmete iz graščine Zgornje Perovo iz 17. stoletja, lesen kip svetopisemske Eve v Duererjevem slogu. Zanimiva je tudi večja zbirka cinaste posode in vrčev. Med slikami so posebej dragocene Grad Zaprice, delo Maksima Gasparija, Študija starca Ivane Kobilice, še zlasti pa izrez oltarne slike, umetnina znamenitega slikarja Tintoretta (Iacopo Robusti, 1518-1594).


(kliknite sliko in vstopite v galerijo slik)

V drugi sobi je galerija slik Ferda Vesela, Maksima Gasparija, Guida Birolle, Hinka Smrekarja, Aleksandra Saša Šantlja in drugih avtorjev, kip avtoportret znamenitega Ivana Meštrovića, kip s portretom bavarskega kralja Ludvika II iz meissenskega porcelana, med pohištvom pa je posebnost empirska omarica, sef za akte, menda nekdaj last maršala Mermonta. V tem delu zbirke sta še plastiki Goli deček in Deklica kiparja Svetislava Peruzzija ter Satirček in Deček z mačko Ivana Povirka. Slika svetega Avguština iz 18. stoletja iz Frančiškanskega samostana v Kamniku je delo slikarja Valentina Metzingerja. V tej sobi so še lesen kip Kristusa (1630) in originalni grbi Zrinjskih in Frankopanov iz Ozlja.

Svojevrstno vrednost so z leti pridobile tudi knjige vtisov, v katere se že več kot sto let vpisujejo in podpisujejo obiskovalci muzejske zbirke. Prvo knjigo z naslovom Svojepisi je leta 1893 prispeval takratni kamniški tiskar Anton Slatnar, 5. avgusta istega leta pa se je kot prvi vanjo podpisal baron Wurzbach iz Grobelj. Med njimi tudi kar nekaj znamenitežev tega polpreteklega časa: madžarski skladatelj in zbiralec starin Franz Lehar, avstroogrski princ Eugen, kipar Ivan Meštrović, ljubljanski župan Ivan Hribar, slikarji Maksim Gaspari, Matija Koželj, Ivan Vavpotič, Matija Jama, Matej Sternen, Miha Maleš, politika in profesorja Ferdo in Juš Kozak, arhitekt Jože Plečnik, Karadjordjevići kraljica Marija, princ Pavle in kralj Peter II. Po drugi svetovni vojni državniki in politiki Sadnikarjeve zbirke niso več obiskovali.

Leta 2007 je RTV Slo predvajala Sledi časa o Sadnikarjevem muzeju.
Za posnetek na rtvslo.si-sledi-casa-sadnikarjeva-zbirka kliknite TUKAJ

Sadnikar ValvazorV prvem nadstropju, v privatnem delu Sadnikarjeve hiše, ki ni odprt za javnost, je tudi kar nekaj muzejskih znamenitosti, med njimi omenimo zbirko obrtniško trgovskih reklamnih izveskov na fasadah hiš.

Leta 1964 je občina Kamnik odkupila (podržavila z minimalno odškodnino) velik del zbirke. Ta del zbirke, 1468 eksponatov, je zdaj v Muzeju Zaprice v Kamniku in je občasno na ogled zunanjim obiskovalcem.

Med tam shranjenimi muzejskimi predmeti je veliko izjemnih dragocenosti. Omenimo jih le nekaj: Dalmatinovi deli Pentatevh in Biblija, prva izdaja vseh Valvazorjevih del iz leta 1689 (na sliki levo), bronasti kip boga Jupitra iz časov Rimljanov in stražarja božjega groba - dva lesena kipca iz 16. stoletja iz Samostana v Mekinjah.

Na tem spletišču je v poljudni besedi in s številnimi fotografijami predstavljeno življenje in delovanje častnih občanov občine Kamnik
s poudarkom na njihovem prispevku našemu mestu in občini ter na dejavnostih, ki jih povezujejo s Kamnikom.
Ljubiteljsko spletno stran častnih občanov ureja Branko Novak © 2008 - - kopiranje prispevkov je dovoljeno z navedbo vira