Od stavke do stranke - predstavitev knjige

Predstavitev knjige v Ljubljani je bila 20. decembra 2010:

France Tomšič

V zadnjem desetletju življenja, vse do svoje smrti, je France Tomšič pisal svoje spomine. Zbral je tudi ogromno dokumentarnega gradiva. Žal ga je pri izdaji knjige prehitela smrt, a zapustil je tako temeljito pripravljene zapiske, da sta knjigo Od stavke do stranke lahko uredili in jo izdali vdova Marta Lavrič Tomšič in zgodovinarka dr. Rosvita Pesek. France Tomšič je v knjigi zapisal dogodke, ki posegajo v njegovo rano mladost, obdobje odraščanja in iskanja poklicne identitete. Podrobneje je opisal izkušnje ekonomskega izseljenca in usodo tehnične inteligence v slovenski socialistični tovarni, kar nam omogoči, da lažje razumemo njegovo odločitev za politično delovanje, ki je usodno vplivalo na razvoj dogodkov v času priprav na osamosvojitev. Bil je med prvimi pobudniki za odhod Slovenije iz skupne države in med prvimi zahteval plebiscitno odločanje o bodoči usodi Slovenije v takratni skupni državi.

Knjigo je javnosti predstavila Založba Nova obzorja. Predstavitev je bila v hali za čiščenje in finalizacijo podjetja Litostroj Jeklo, v kateri je bilo 15. decembra 1987 veliko zborovanje litostrojskih delavcev. Dogodek je povezoval urednik tednika Demokracija Metod Berlec, o knjigi pa sta na kratko spregovorili urednici. Navzoče sta najprej pozdravila predstavnik gostitelja, direktor podjetja Litostroj Jeklo Miroslav Gramuš in direktor založbe Nova obzorja mag. Božo Predalič. Ob izidu knjige so svoja razmišljanja o Tomšiču predstavili: predsednik litostrojskega sindikata Konfederacije Neodvisnost Jože Erčulj, tesni Tomšičev sodelavec med litostrojsko stavko Franc Kostevc, predsednik SDS Janez Janša, nekdanji vodja sindikata strojevodij Slavko Kmetič in njegov kamniški prijatelj Igor Podbrežnik.

 

Predstavitev knjige v Kamniku je bila 16. februarja 2011:

Knjigo sta občinstvu v polni dvorani Veronika predstavili Marta Lavrič Tomšič in dr. Rosvita Pesek.

Predstavitev knjige so popestrili gostje Andrej Magajna, Gorazd Drevenšek, Marjan Stanič in Stanislav Žagar, ki so bili Tomšičevi najožji sodelavci v času priprav na ustanovitev stranke in v času, ko je Tomšič predsedoval stranki, svoje spomine na Franceta Tomšiča pa je dodala še Marjeta Humar.

Več o kamniški predstavitvi je na spletni strani društva http://www.demos.nakamniskem.si

Na tem spletišču je v poljudni besedi in s številnimi fotografijami predstavljeno življenje in delovanje častnih občanov občine Kamnik
s poudarkom na njihovem prispevku našemu mestu in občini ter na dejavnostih, ki jih povezujejo s Kamnikom.
Ljubiteljsko spletno stran častnih občanov ureja Branko Novak © 2008 - - kopiranje prispevkov je dovoljeno z navedbo vira